søndag 27. juni 2010

Rådyret - Magda Szabó

Denne gangen kommer betraktningene fra en helt annen veranda, og mest fra strandkanten :-)
Også i denne boka er nestekjærlighet et sentralt tema. Vi møter flere ektepar og sjalusi/utroskap omtales med flere innfallsvinkler. Det eneste ekteskapet som fungerer er foreldrene til hovedpersonen sitt, men de er så forelsket i hverandre at de ikke ser dattera, noe hun lider under.

Det er en du-person som vi ikke vet hvem er før halvveis uti boka, vi vet at han er gift og at de to vil ha hverandre. I det hele tatt tar det lang tid å få orden på personene og kronologien her, men det er absolutt verdt å holde ut. Det viser seg blant annet at kona er Angela, ei bortskjemt barndomsvenninne av jeg-personen. Jeg-personen Eszter er ei berømt skuespillerinne som ofte spiller skuespill i sitt eget liv også, både i barndommen og senere. Hun kommer fra fattige kår, og status og bakgrunn er et tilbakevendende tema, og vi får innblikk i hvordan dette var i Ungarn tidligere.

De andre ekteskapene er foreldrene til ei tredje venninne, der mora er utro, og faren dreper mora med øks. Faren til Angela er utro med barnepiken gjennom mange år, og når han dør fortsetter mora og barnepiken sitt gode vennskap. Så har vi den sentrale trekanten der Angela er den uselvstendige kona som mannen ikke får seg til å forlate til tross for at han elsker Eszter gjennom flere år. Og det først og fremst Eszters mer eller mindre rasjonelle tanker rundt dette vi får innblikk i.

Boka belyser mange sider av sjalusiens vesen, og Eszter konfronterer seg selv med at hun aldri gjør noe godt for andre hvis hun ikke får noe igjen for det. Hun er også sjalu på Angelas rådyr i barndommen, og hevner seg på venninna ved å slippe det løs så det omkommer.

Boka er inndelt i 20 avsnitt, og siste setning i hvert avsnitt avslører ofte en grunnleggende bit i handlingen. Dermed er det nesten mulig å bare lese disse setningene og få med seg en god del. Det anbefales imidelrtid å lese hele, selv om boka ikke kan måle seg med Døren.

NRK mener det er en renselse å lese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar