søndag 21. november 2010

Siste brev hjem - Vilhelm Moberg

I fire bøker har vi fulgt ekteparet Kristina og Karl Oskar på sin utvandring fra Sverige til Minnesota på 1850-tallet. Tittelen sier at vi følger dem til livets ende, så man røper ikke så mye om man sier at begge heltene dør i løpet av den andre delen her. Vi får detaljerte beskrivelser av møtene med nye oppfinnelser som alle letter hverdagen: jernkomfyren (Dronningen av prærien), symaskinen og oljelampa. Moberg har satt seg inn i historiske hendelser som presidentvalget Lincoln vant, borgerkrigen og siuox-opprøret. Refleksjonene rundt fordrivelsene av indianerne er fine.
Både Kristina og Karl Oskar dør av slitet de blir utsatt for. Kristina tåler ikke alle barnefødslene, og lider religiøse kvaler fordi hun ønsker at hun ikke skal bli gravid mer. Dette beskriver ABBA-guttene veldig godt i en av de mest kjente sangene fra musikalen: Du måste finnas. Til tross for at et nytt svangerskap utsetter henne for fare, greier hun ikke å holde seg unna sin ektemann. En hver opera eller musikal bør ha en dødsarie. Karl Oskar blir skadet i en arbeidsulykke akkurat som faren. De seks barna vokser til og gifter seg med innvandrere av ulik avstamning, slik smeltedigelen som preger USAs befolkning også er til stede i denne familien. Den språklige utviklingen har vært tema i de tidlige bøkene også, da mest konsentrert om møtet med en kultur der man ikke forstår det som blir sagt. På slutten kan Kristina fortsatt ikke engelsk, hun anklager mannen for ikke å kunne snakke svensk rent lengre. Avkommet deres snakker svensk i barndommen, men går mer og mer over til engelsk, og svarer etterhvert foreldrene på engelsk. Etter Karl Oskars død må en nabo skrive brev til hans søster hjemme i Sverige, da barna ikke er i stand til å skrive brevet selv.
Den siste boka kan virke litt treg, med mange tanker om møtet med døden. Begge dødsfallene er fint beskrevet, og de har veldig ulikt syn på Gud og hva som skjer etterpå. Dette reflekterer vel datidas religiøse brytninger. For meg blir det spørsmål det er umulig å gi noe svar på....
For Kristina har hjemlengselen vært et tema hele veien. I sin siste stund husker hun i barndommens huske, og det siste hun spiser, er et bitt av eplene hun har framdyrket med frø fra hjemstedet.
Karl Oskar var aldri i tvil om at det var riktig å reise. Når han får høre at sulten i hjemlandet er enda større noen år senere, blir han enda sikrere. Når han senere blir invalid, finner han imidlertid trøst i et kart over hjembygda, og bruker det til å drømme seg tilbake til det kjente og kjære.

Den utgaven jeg leste var delt opp i 8 bind, og jeg må si at nr 6 var den beste: der broren til Karl Oskar leter etter gull sammen med kameraten.

Skal bli spennende å se ungdommene i aksjon på denne musikalen :D

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar