lørdag 26. mars 2011

Uskyld - Tracy Chevalier

For noen år siden leste jeg en perle av en bok: "Pike med perleøredobb". På flerintelligenstester scorer jeg minus på visuell intelligens, men den boken var en estetisk nytelse fra ende til annen. "Uskyld" av samme forfatter har også en del kunst i handlingen, men mer poesi enn visuell kunst. Det estetiske har ikke like stor plass som i bestselgeren.

Handlingen er lagt til London og Piddledalen tidlig på 1790-tallet. Samfunnsmessig får vi innsyn i motsetningene mellom by og land på den tiden, og ikke minst hvilken betydning den franske revolusjonen hadde på England. Det er slett ikke noen dyptpløyende historisk utgreiing - heller et historisk bakteppe for et forutsigbart lite mellommenneskelig drama.

Stadig kommer forfatteren tilbake til hva som er uskyld, og konskvensene var annerledes den gang enn nå. Blant alle personene møter vi tre tenåringsjenter, den ene blir overfalt på en mørk sti og stikker sin overgriper med kniv. Den andre blir skjenket full og forført av en sirkussønn hun har vært betatt av lenge. Den tredje drar til London for å søke lykken, ender opp som prostituert og blir gravid. De mister sin uskyld på ulike måter. Er de selv ansvarlige for sin skjebne? Hvordan ville det ha gått med dem i dag? De får støtte fra naboen, William Blake, dikter og kunstner, boktrykker og revolusjonær. Portrettet av han er ikke like besnærende som portettet av Vermeer i "Pike med perleøredobb". Sirkusunderholdning settes opp mot kampen om det daglige brød (brød og sirkus), virkelighetsflukt settes opp mot en brutal hverdag,

Skildringen av historiske London er ok, man lukter hestemøkken og ser for seg tåken. Historien om ungdommene er forutsigbar full av kliseer, grei underholdning, men ikke noe mer. Jeg likte helt klart "Pike med perleøredobb" mye bedre, dette er ok tankeflukt. Lytter til slutten samtidig som jeg har begynt på Oksanens "Baby Jane", som er alt annet enn uskyldig.

Ute snør det vannrett, verandaen er dekket av et hvitt ubesudlet teppe som dekker over all form for våryr umoralskhet...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar