mandag 30. april 2012

Paasilinnas lek med proster og bjørner

I følge Paasilinna er bjørner ekstremt lærenemme så fremt de er tamme. I denne boken leker han seg med religioner, bjørner og kvinner. Paasilinna harselerer med stereotyper, blant annet finnenes hang til å ta badstue. For eksempel møter prosten en landsmann i Middelhavet, og vedkommende forsøker å livnære seg på å selge små badstuer til beboere og turister i det store landet Syden. Forsøket må jo bare ende med en tragedie. Eller - det må kanskje ikke, men det er typisk Paasilinna at det gjør det.
Prosten lærer bjørnen å be, stryke klær og jobbe i bar. Prostinnen stikker av, og prostebarna hører vi aldri noe mer om, verken mens prosten er ute på en to år lang ferd, eller når han kommer tilbake til hjembygda.
En religionskritikk er underliggende gjennom hele boka. Det topper seg da han fletter inn et tverreligiøst møte på Malta, der alle verdens religioner skal finne ut hva de er enige om, og danne en felles plattform for å hindre flere kriger basert på religion. Bjørnen ordner opp på sitt vis. Den heter forøvrig Dægern mens den er liten, og Faen når den er større.

Paasilinna er alltid morsom lesning, men man bør ikke ta flere på rad. Det er akkurat som om den knappe, humoristiske stilen hans ikke tillater det.
Tidligere har jeg lest Kollektivt selvmord, En lykkelig mann og Harens år. Anbefales på sterkeste som pause mellom litteratur.

4 kommentarer:

 1. Jeg trakk litt på smilebåndet her - mellom litteratur. Men jeg er delvis enig, og jeg kjenner at jeg ikke tåler 2 Paasilinnabøker på kort tid. Det fører til skuffelse og overspisning og det er jo ikke noe særlig. Hørte bjørneboka i fjor vår og var sånn passelig fornøyd. En lykkelig mann var topp, og nå har jeg akkurat levert inn anmeldelse på siste boka -Volotari ......og jeg ga den ikke mer enn en 3 er.

  SvarSlett
 2. Hahaha - mellom "tyngre litteratur" skulle det stå :) Så ille er da ikke, at den ikke kan kalles litteratur.

  Setter nok opp andre Paasilinna bøker på lista enn den siste da... Jeg likte også En lykkelig mann.

  SvarSlett
 3. Veldig enig at man må porsjonere ut Paasalinna, men når man sniker han innimellom er han en stor fornøyelse. Du kan heller ikke ta alt så innmari høytidlig når man lese bøkene hans! Denne boken har jeg til gode, men har veldig lyst til å få lest alle bøken etterhvert.

  SvarSlett
 4. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

  Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

  SvarSlett