tirsdag 3. august 2010

Tusen strålende soler - Khaled Hosseini

Dette er sterke saker, mest fordi mange kvinner faktisk lever under slike forhold. Her møter vi løsunger, flerkoneri, vold i ekteskapet, viktigheten av å få sønner til fordel for døtre, burkabruk, tenåringsbruder, krigshandlinger og dødsstraff. Over noen år følger vi to kvinner som til tross for en vanskelig start, etterhvert utvikler et sterkt vennskap. Afghanistan er et krigsherjet land, alle familier lider tap, og mange flykter. Krigen går ut over alle, men kvinnene lider mer enn noen. Flere ganger møter vi løgner til mennenes fordel: Mariams fars eventyr og lovnader i oppveksten, en løgn til Laila om sentrale personers død. Angiveri følger disse løgnene: de to kvinnene blir angitt på fluktforsøk og den intetanende sønnen til Laila avslører hennes møte med ungdomskjæresten. Stadig kommer kvinnene ut for situasjoner der de er avhengig av menn, og mennene vet å utnytte det.
Samtidig møter vi noen argument for å bruke burka: det er bekvemt å kunne gjemme seg for tidligere kjente når livet ikke har blitt slik de drømte om.
Tross all motgang er det mulig å utvikle gode vennskap og unntaksvis får to forelskede mennesker hverandre.
Man kan kritisere Drageløperen for å være helt blottet for kvinner, men i denne boka er de høyeste grad til stede - selv om de ikke har mange muligheter til å styre sitt eget liv. Det er nok slik at dagens nordiske kvinner skal være glade for at vi er født hvor og når vi er.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar