søndag 22. august 2010

Utrenskning - Sofi Oksanen


At denne boka fikk Nordisk Råds litteraturpris i år er velberettiget. Sofi Oksanen kombinerer nåtid og fortid på en utmerket måte. I Stalins kyr satte hun overflodssamfunnets merkelige sykdom bulimi opp mot sulten og matkøene i Sovjetunionen. Denne gangen er seksuelle overgrep et av bindleddene: ofrene for dagens trafficking og overgrepene kvinnene ble utsatt for under forhør i Sovjetunionen, skammen som følger med dette er lik. Historien er grusom på mange måter, noe tittelen på boka også antyder. De to hovedpersonene har hver sin pinefulle bakgrunn, det er to generasjoner mellom dem. For Aliide, den eldste av de to kvinnene, har Estlands historie påvirket hennes privatliv gjennom alle tider. Det begynner med sjalusi overfor søstra pga en mann, dette er ikke et uvanlig tema, men når samfunnet rundt deg blir så følelseskaldt som det var i Estland på 50-tallet, er det ikke rart hun blir avstumpet.

I Stalins kyr var det en nasjonalistisk onkel som ble gjemt i et rom bak et skap, og her får vi nærmere kjennskap til denne historien. Dette blir også sett i sammenheng med den frihetsberøvelsen dagens trafficking-jenter opplever.

Det tok lengre tid å komme inn i handlingen i denne boka enn i Stalins kyr, men den er ikke mindre gripende. Oksanen greier å formidle et viktig stykke historie gjennom få personer, relasjonene mellom dem og en drivende handling. Den er ikke kronologisk oppbygd, her er det mange hopp fram og tilbake i historien, men hun har gitt tydelige tidsangivelser, og overskriftene antyder hvem av de to kvinnene vi følger. Så det er ikke vanskelig å følge med når i historien man er kommet. Boka er delt i 5 deler, og hver av dem begynner med et dagboknotat av mannen i skjul. I starten er det ikke enkelt å skjønne hva dette handler om, men etterhvert som hemmelighetene avsløres - ser man at allerede den første av dem oppsummerer mye.

Det som skjedde i Baltikum (og resten av Sovjetunionen) var en utrenskning av folk, famliemedlemmer, men vi følger også en utrenskning av egne følelser og behov.


Dagsavisen tar tak i Oksanens finfølende måte og beskrive frykt og skam på.

Marta Norheim i NRK mener den er råspennende å lese.

2 kommentarer:

  1. Spennende å lese din omtale av denne boka! Jeg leste "Utrenskning" tidligere i år, og "Stalins kyr" nylig. Jeg synes det er veldig interessant at det så smått begynner å komme bøker som belyser forholdene i det tidligere Sovjetsamveldet, som i mange tiår har vært omspunnet med så mye mystikk.

    SvarSlett
  2. Ja, dette var ei flott bok :D

    Har du noen tips om slike sovjetbøker?

    SvarSlett