torsdag 28. oktober 2010

Fredagsstrikkeklubben - Kate Jacobs

Dette er ei bok jeg aldri i verden ville valgt å lese før jeg begynte på høstens strikkeprosjekt. Strikking og lydbok er en perfekt kombinasjon, og da jeg så denne lydboka på biblioteket, var det gjort. Ei koselig bok, uten store litterære kvaliteter - det er vel ingen som venter noe annet av denne tittelen heller. Her er en blanding av moderne New York-liv og tradisjonell handarbeid. Alenemoren Georgia Walker åpner en strikkebutikk midt i New York for å se om det er mulig å tjene penger på hobbyen sin. Et klassisk eksempel på USAsk "self-made-woman". Butikken er blitt populær og hver fredag møtes en gjeng kvinner for å strikke sammen. Dvs de fleste strikker, mens ei forsker på handarbeidets betydning og ei annen lager en dokumentar om butikken.

Vi møter en flørtende eldre enke, ei 42 år gammel barnløs som nettdater for å skaffe sperm, ei angrende aborterende, ei rikmannshustru med et uselvstendig fasadeliv, ei 10 år gammel muffinsbakende jente, en sjarmerende barnefar, ei usannsynlig klok farmor i Skottland og flere andre stereotyper. Historien er underholdende, og prøver å ta inn livsvisdom og alvor. Mellom noen av kapitlene er det små avsnitt om strikking, der forfatteren forsøker å dra linjer mellom strikking og livet. Fornøyelige avsnitt, om enn ikke så veldig vanskelig å forstå:Å rekke opp

Alt du behøver å gjøre, er å tilgi.


Ikke særlig dyptpløyende livsfilosofi... Eller denne:

Å felle av

Du kan ikke beholde arbeidet på pinnene for bestandig. På et eller annet
tidspunkt må det begynne å eksistere på egen hånd, klare seg selv.
Hemmeligheten er å trekke maskene over hverandre, slik at de kan løsrives
fra pinnen, uten å gå i oppløsning.

Utover i boka, tar historien en alvorlig vending, men det er så grunt gjort, at man ikke blir repet av det. Historien og personene er ikke særlig nyanserte, MEN det er en hyllest til strikkekunsten. Boka avslutter med en detaljert beskrivelse av hvordan man strikker skjerf på pinne 15, og deretter en oppskrift på deilige muffins. Og jeg ble inspirert til å kjøpe mer garn. Så nå blir det en kjole med deilig, mykt alpakka ull.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar